Adatbázis kezelés – SQL oktatás

Nem boldogulsz az SQL utasításokkal? Adatbázist kéne kezelned, de nem tudod hol kezdj hozzá?
Láttad már, hogy első-, második-, és harmadik normálforma, de nem tudod mit jelent?
A SELECT … FROM … WHERE még világos, de a LEFT OUTER JOIN-nal már nem tudsz mit kezdeni?

Mostanra a programozáshoz szorosan hozzákapcsolódott az adatok kezelése és tárolása. Ha programozási vagy egyetemi tanulmányaidban odáig jutottál, hogy szükséged van adatbázis kezelésre, akkor ismerned kell valamelyik korszerű relációs adatbázis kezelő motor használatát. Mostanra már több ilyen is van, csak, hogy néhányat említsek az ORACLE, MS-SQL, MY-SQL. Ezekkel a legtöbb esetben az SQL (Structured Query Language – strukturált lekérdezőnyelv) segítségével tudsz kommunikálni, adatokat létrehozni, módosítani, lekérdezni.

A gyors adatfeldolgozás szempontjából – különösen sok adat esetén – nagyon fontos az adatbázis normalizálása. Ez egy logikai folyamat, amely során előre meghatározott lépésekben optimalizáljuk az adatbázis szerkezetét. Itt jelennek meg a normálformák, ennek megértéséhez már ismernünk kell néhány szakkifejezést is, úgy mint a redundancia, függőség, külső kulcs, stb…

Ha elakadtál az adatábázis kezeléssel kapcsolatos tanulmányaidban, hívj bátran, néhány alkalom alatt tisztába tesszük az egészet.

Telefon: 0670 383 3321

vargabalazs-javaoktato

Varga Balázs
programtervező matematikus – oktató